Hozzávalók:
A tészta:
- 40 dkg búzaliszt (BL55)
- 3 teáskanál sütőpor
- 1 marék cukor - barna
- 10 dkg margarin
- 1 dl tejföl (12%-os)
- 1 db tojás (közepes, "M"-es
méretű)
- 1.5 dl 1,5%-os tej
- 1 db tojásfehérje
A töltelék:
- 7 db alma
(hámozott, reszelt)
- 1 marék cukor - barna
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 40
perc előkészület + tésztagyúrás + nyújtás, 20 perc alma dinsztelés, 30 perc
sütés 90 perc
Elkészítés:
1. A
száraz hozzávalókat összekeverjük.
2. A
vajat összemorzsoljuk a cukros, sütőporos liszttel.
3. Hozzáadjuk
a tejfölt és a tojást.
4. Addig
gyúrjuk, míg kicsit össze nem áll.
5. A
teljes összeálláshoz tejet adunk hozzá. Félretesszük.
6. Az
almákat megmossuk, meghámozzuk.
7. Belereszeljük
egy közepes fazékba.
8. Hozzáadjuk
a cukrot, fahéjat.
9. Lassú
tűzön megdinszteljük.
10. Míg
az almát főzzük, a tésztát lisztezett asztalon kettévágjuk.
11. Kinyújtjuk
az első adagot.
12. Belehelyezzük
egy 30 cm átmérőjű piteformába.
13. A
széleit a sütőforma falához nyomkodjuk, majd a felesleges tésztát
lecsippentjük.
14. Ha
kész az alma, rákanalazzuk az alsó tésztarétegre.
15. Kinyújtjuk
a másik adag tésztát is, a közepébe 2 centis csíkokat vágunk.
16. Ráhelyezzük
a töltelékre.
17. A
széleit ismét a sütőforma oldalához nyomkodjuk, a felesleges tésztát
lecsippentjük.
18. A
biztonság kedvéért (felszabaduló gőzök) sugarasan villával kilyukasztjuk a
tésztát.
19. A
megmaradt tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk.
20. Apró
leveleket faragunk belőle.
21. A
sütemény tetejét megkenjük tojásfehérjével.
22. 30
perc alatt aranybarnára sütjük az almás pitét. Melegen tálaljuk.