Aranygaluska - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - Receptek

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Receptek
     
    Hozzávalók:
     
    A tésztához:
    • 25 g porcukor
    • 250 g búzaliszt (BL55)
    • 25 g vaj
    • 20 g élesztő (friss)
    • 3 g 
    • 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
    • 120 ml 2,8%-os tej
    • 1 db citrom héja
     
    A szóráshoz, kenéshez:
    • 110 g dió (darált)
    • 90 g kristálycukor
    • citrom reszelt héja
    • 200 g vaj
     
    A tálaláshoz:
    • vaníliasodó
     
    TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 120 perc
     
    Elkészítés:

    1. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.

    2. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.

    3. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
     
    4. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
     
    5. A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal, és a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Addig elkészíthetjük a vaníliasodót.
     
    6. A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
     
    7. Kihűlés után az elkészült aranygaluskát vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
     
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz