Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 g porcukor
- 250 g búzaliszt (BL55)
- 25 g vaj
- 20 g élesztő (friss)
- 3 g só
- 1 db tojás (közepes, "M"-es
méretű)
- 120 ml 2,8%-os tej
- 1 db citrom héja
A szóráshoz, kenéshez:
- 110 g dió (darált)
- 90 g kristálycukor
A tálaláshoz:
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 120 perc
Elkészítés:
1. Az
összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen
közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
2. Ezután
30 percig pihentessük a tésztát.
3. Míg
kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű
tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a
kristálycukorral, citromhéjjal.
4. Ha
megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma
darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
5. A
tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és
rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal, és a cukros dióval
vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a
tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Addig
elkészíthetjük a vaníliasodót.
6. A
megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre
sütjük.
7. Kihűlés
után az elkészült aranygaluskát vaníliasodóval leöntve tálaljuk.