Hozzávalók:
- 150 g húsos
szalonna (füstölt)
- 200 g bab - tarka
- 1 kis
fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 300 g burgonya
(megtisztított, hámozott)
- 3 db babérlevél (friss, vagy
szárított)
- 2 púpozott
evőkanál búzaliszt
(BL55)
- 250 g tejföl (12%-os)
- 1 teáskanál só
- 2 csipet fehérbors
(őrölt)
- 1 L víz
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 10
perc az előkészület, 60 perc a főzés 70 perc
Elkészítés:
1. A
babot a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk.
2. Másnap
egy fazékba tesszük a csíkokra vágott füstölt szalonnát, a beáztatott babot, a
vöröshagymát, a fokhagymát és a babérlevelet.
3. Felöntjük
1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk.
4. Amikor
a bab már majdnem megpuhult, beletesszük a kockára vágott burgonyát.
5. Megvárjuk,
amíg minden teljesen megpuhul, majd az edényt lehúzzuk a tűzről. A tejfölhöz
adjuk a lisztet, teszünk hozzá a bab főzővizéből, és alaposan összekeverjük.
6. A
habarást a főzelékhez adjuk, majd folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön
addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik.
7. Melegen
tálaljuk az elkészült babfőzeléket.