Hozzávalók:
A tésztához:
- 260 g búzaliszt (BL55)
- 78 g vaj
- 52 g sertészsír
- 26 g porcukor
- 1 csipet só
- 4 g élesztő (friss)
- 26 g tojássárgája
(1 db = 15 gramm)
- 52 ml 2,8%-os tej
A töltelékhez:
- 272 g dió (darált)
- 110 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor - bourbon
- 40 g méz - akác
- 6 g fahéj (őrölt)
- 81 ml 2,8%-os tej
- 1 db citrom
reszelt héja
- 1 db narancs héja
- szerecsendió (őrölt)
A kenéshez:
- 2 db tojássárgája
- 2 db tojásfehérje
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: + fél
nap szeletelés előtt 200 perc
Elkészítés:
1. Szükségünk
lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor
kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.
2. Egy
tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben
a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
3. Egy
másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az
edényben keverjük simára az összetevőket.
4. A
lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a
tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű
lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
5. Ha
simára elgyúrtuk a tésztát, 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyítjük őket,
majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
6. Míg a
tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat,
vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális)
ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.
7. Egy
lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a
diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott
tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
8. Ha
kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a
tészták vastagsága egyenletes legyen!
9. Ezután
a Töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia
közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra
alakítjuk. Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk
négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.
10. A
töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva
borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.
11. A
tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék
szintjének magasságába.
12. Ugyanezt
a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen
tekerjük fel a bejglit szép szorosan.
13. Tegyük
sütőlemezre, és kenjük le, villával szurkáljuk meg, majd vékonyan
tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!
14. Ha a
tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan
tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg,
míg teljesen megszáradnak!
15. Ha
megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200
C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10
percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek
légkeverés nélküli sütőben.
16. Ha
kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy
valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.
17. Mikor
a bejglik már nem forrók, de még langyosak, szorosan fóliázzuk be őket
egyenként. Így egy nap elteltével tökéletesen eloszlik bennük a nedvesség.
18. Egy
nap elteltével szeleteljük a bejgliket, és kínálhatjuk őket. Ajánld másnak is
ezt a bejgli receptet! ;)