Hozzávalók:
A leves alaphoz:
- 500 g szárazbab
- 1 db sertéscsülök
(füstölt)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db petrezselyemgyökér,
avagy fehérrépa
- 3 db sárgarépa
(nyers, nagyobb)
A rántáshoz:
- 2 evőkanál búzaliszt (BL55)
- 1 evőkanál étolaj
- 1 kávéskanál pirospaprika
(őrölt)
- 2 dl víz
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 180 perc
Elkészítés:
1. A
babot előző este tálba tesszük és felöntjük vízzel, beáztatjuk. A csülköt
darabokra vágjuk, és szintén beáztatjuk egy másik tálba. Ezt érdemes
megkóstolni, mert csak akkor kell áztatni ha „jó” csülköt sikerült vennünk és
nagyon sós lenne. Ha nem nagyon sós, akkor a csülök áztatását elhagyhatjuk.
2. A
répát, zöldséget meghámozzuk és felvágjuk hosszanti csíkokra.
3. Egy
nagyobb lábasba tesszük a babot, a feldarabolt csülköt (a csontot is, mert
finom zamatot ad a levesnek), hozzáadjuk a répát, zöldséget felengedjük bő
vízzel és feltesszük főzni. Addig főzzük, amíg a csülök és a bab is
megfelelően puha lesz. (ez pár óra)
4. Ha
puhák, akkor elkészítjük a rántást. Az olajat forrósítjuk, hozzáadjuk a
lisztet és zsemleszínűre pirítjuk.
5. Hozzáadjuk
a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, adunk hozzá 1 kávéskanálnyi
pirospaprikát és összekeverjük.
6. Csap
alá tesszük és kb. 2 dl vizet engedünk rá, folyamatosan keverjük, ne
csomósodjon be.
7. A
levesre öntjük. Majd forralunk rajta egyet.
8. És
kész is! :)