Tésztához:
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg zsír
- 10 dkg víz
- 10 dkg liszt
- 4 db egész tojás
- csipet só
ELKÉSZÍTÉSE:
A vizet a zsírral, sóval feltesszük melegedni. (Vajat is
használhatunk, de akkor a repedések kisebbek lesznek, nem lesz olyan
"robbanásszerű" a tésztánk.) Én üstben szoktam "égetni",
mert a gömbölyű fenekű üstben habverővel könnyebb keverni. A meleg keverékhez
hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük a tűz felett, míg az üst faláról leválik
a tészta. Ha hamar vettük le, akkor kisebbek lesznek a repedések rajta.
Lehúzzuk a tűzhelyről, és állandó keverés közben hozzáadjuk az egész tojásokat.Keverjük.
Sokáig. Simára kell keverni!
Megvajazott, lisztezett sütőlemezt készítünk a sütéshez,
de manapság már elterjedt a szilikon papír, ezt is használhatjuk. Nyomózsákból
10-12 cm hosszúságú babapiskóta alakzatot nyomunk. A sütés gőzös sütőben
történik 180 °C fokon, kb.20 percig. Ezt otthoni körülmények között úgy érjük
el, hogy a sütőlemezt kicsit megpermetezzük vízzel, mielőtt betesszük a
sütőbe. A kihűlt tészták felső 1/3-át kávéval ízesített, felmelegített
fondant-ba mártjuk.
A TÖLTELÉK:
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg tejszínhab
- 20 dkg porcukor
- 1/2 dl kávé
ELKÉSZÍTÉSE:
A felvert tejszínhab egyharmadába belekeverjük a cukrot
és a kávét, majd hozzáadjuk a többi tejszínhabot is. Levágjuk a fánkok
cukormázas tetejét, megtöltjük a kávés habbal, majd rátesszük a kalapot.