Francia mákos krémes - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - Receptek

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Receptek
     
    Hozzávalók:
     
    A mézes lapokhoz:
    • 300 g búzaliszt (BL55)
    • 100 g porcukor
    • 1 evőkanál méz - akác
    • 70 g vaj
    • 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
    • 1 kávéskanál szódabikarbóna
     
    A mákos piskótához:
    • 6 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
    • 100 g kristálycukor
    • 3 evőkanál víz
    • 50 ml étolaj
    • 100 g mák (szemes)
    • 50 g kristálycukor
    • 6 g sütőpor
    • 150 g búzaliszt (BL55)
     
    A krémhez:
    • 3 db tojássárgája
    • 150 g porcukor
    • 2 db pudingpor (vaníliás)
    • 700 ml 1,5%-os tej
    • 200 g porcukor
    • 250 g margarin
     
    A tetejére:
    • 3 db tojásfehérje
    • 250 g kristálycukor
     
    TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 90 perc

    Elkészítés:

    1. A mézes lap hozzávalóiból 2 lapot sütünk, majd hagyjuk kihűlni.

    2. A mákos piskótához a tojássárgájákat habosra kavarjuk az első, több cukorral, vízzel, olajjal és a mákkal. A fehérjét a maradék, kisebb mennyiségű cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a mákos masszát a sütőporral és a liszttel. Kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe belesimítjuk a masszát és 180 C fokos sütőben kb. 20 percig sütjük a piskótát.

    3. A krémhez a tojássárgájákat az első, kevesebbik porcukorral, tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A margarint kikeverjük a második, nagyobb mennyiségű porcukorral, s ha kihűlt a krém összedolgozzuk a kettőt.

    4. Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a mákos piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük. A tetejét porcukorral szórhatjuk meg, vagy esetleg a megmaradt tojásfehérjét vízgőz felett felverjük kristálycukorral s ezt kenjük a sütemény tetejére. Ízlés szerint megszórhatjuk dióval, dekor cukorral, csokireszelékkel.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz