Hozzávalók:
A mézes lapokhoz:
- 300 g búzaliszt (BL55)
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál méz - akác
- 70 g vaj
- 2 db tojás (közepes, "M"-es
méretű)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
A mákos piskótához:
- 6 db tojás (közepes, "M"-es
méretű)
- 100 g kristálycukor
- 3 evőkanál víz
- 50 ml étolaj
- 100 g mák (szemes)
- 50 g kristálycukor
- 6 g sütőpor
- 150 g búzaliszt (BL55)
A krémhez:
- 3 db tojássárgája
- 150 g porcukor
- 2 db pudingpor
(vaníliás)
- 700 ml 1,5%-os tej
- 200 g porcukor
- 250 g margarin
A tetejére:
- 3 db tojásfehérje
- 250 g kristálycukor
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 90 perc
Elkészítés:
1. A
mézes lap hozzávalóiból 2 lapot sütünk, majd hagyjuk kihűlni.
2. A
mákos piskótához a tojássárgájákat habosra kavarjuk az első, több cukorral,
vízzel, olajjal és a mákkal. A fehérjét a maradék, kisebb mennyiségű cukorral
kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a mákos masszát a sütőporral és
a liszttel. Kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe
belesimítjuk a masszát és 180 C fokos sütőben kb. 20 percig sütjük a piskótát.
3. A
krémhez a tojássárgájákat az első, kevesebbik porcukorral, tejjel és a
pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre
főzzük. A margarint kikeverjük a második, nagyobb mennyiségű porcukorral, s ha
kihűlt a krém összedolgozzuk a kettőt.
4. Az
egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a mákos
piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük.
A tetejét porcukorral szórhatjuk meg, vagy esetleg a megmaradt tojásfehérjét
vízgőz felett felverjük kristálycukorral s ezt kenjük a sütemény tetejére.
Ízlés szerint megszórhatjuk dióval, dekor cukorral, csokireszelékkel.