Hozzávalók:
A tésztához:
- 350 g tészta -
szélesmetélt (száraz)
- 1 L víz
- 1 csipet só
A grízhez:
- 1 evőkanál étolaj
- 120 g búzadara
- 180 ml víz (meleg)
A tálaláshoz:
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 20 perc
Elkészítés:
1. A
tésztát a csipet sóval feltesszük főzni. Ahogy a leírás a tésztán úgy főzzük
meg azt. Amíg ez fő addig a darát is elkészítjük.
2. Az
olajon megpirítjuk a búzadarát, állandó kevergetés mellett, mert az elején
lassan, de aztán ha elindul, hamar pirul, és gyorsan le is tud égni.
3. Ha
megpirult, hozzáadjuk a meleg vizet, elkeverjük, (egyrészt vigyázzunk, a
kicsapódó gőzzel, mert forró, másrészt ne ijedjünk meg egybe fog állni a gríz,
de ahogy keverjük, jó lesz az) és addig pároljuk kis lángon, míg a víz
elpárolog belőle, a dara megpuhul. Ez csak 1-2 perc.
4. Levesszük
a tűzről. A kifőtt tésztát hozzáöntjük és elkeverjük.
5. Frissen,
porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk! :)