Hozzávalók:
A pörkölt leves alaphoz:
- 0.5 kg sertéscomb
- 2 közepes
fej vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 2 evőkanál lecsóalap
- 1 dl étolaj
- 1 nagy
késhegynyi fehérbors
(őrölt)
- 1 nagy
késhegynyi feketebors
(őrölt)
- 1 kiskanál só -
jódozott, finomított
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 1 db babérlevél (friss, vagy
szárított)
- 1 csapott
kávéskanál köménymag -
egész
- Víz
A leveshez:
- 3 közepes
fej burgonya
- 3 db sárgarépa (nyers, megpucolt)
- 2 db
petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
- 2 szál petrezselyemzöld
- 2 szelet karalábé
- 2 szelet zellergumó
(nyers)
- 1 kiskanál só -
jódozott, finomított
- Víz
TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 120 perc
Elkészítés:
1. A
pörkölthöz a hagymát megpucoljuk és kockákra vágjuk. A paradicsomot szintén
apró kockákra vágjuk, de előtte eltávolítjuk a héját.
2. Kevés
olajat hevítünk, amiben a hagymát üvegesre pároljuk.
3. Hozzáadjuk
a paradicsomot és a lecsós alapot, majd kb. 2-3 percig még pároljuk.
4. Sózzuk,
borsozzuk, majd beletesszük a húst.
5. Addig
pirítjuk a húst, míg szépen kifehéredik és levet ereszt, majd hozzáadjuk a
babérlevelet és a köménymagot.
6. Megszórjuk
pirospaprikával, összekeverjük, végül felöntjük bőven vízzel, majd puhára
főzzük a húst fedő alatt.
7. A
leveshez a zöldségeket megpucoljuk és feldaraboljuk. A sárgarépát és
petrezselyemgyökeret hosszában félbevágjuk, a karalábét és zellert félkarikára
vágjuk, a burgonyát nagy kockákra.
8. Egy
fazékban bő vízzel felöntve, fedő alatt puhára főzzük, a sóval ízesítjük.
9. Mikor
a pörköltben a hús, a levesben a zöldségek megpuhultak, akkor összeöntjük
őket. Összeforraljuk, megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk.
10. Forrón,
friss teljes-kiőrlésű rozskenyérrel és Erős Pistával tálaltam!