Hozzávalók:
A tésztához:
- 600 g búzaliszt (BL55)
- 300 ml 2,8%-os tej
- 50 g élesztő (friss)
- 100 g vaj (olvasztott)
- 0.5 teáskanál só
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 db tojás (közepes, "M"-es
méretű)
A töltelékhez:
- 100 g vaj
- 12 evőkanál kristálycukor
- 10 teáskanál kakaópor -
holland
A kenéshez
- 1 db tojás (közepes, "M"-es
méretű)
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 125 perc
Elkészítés:
1. Tálba
öntjük a langyos tejet, hozzáadjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az
élesztőt, majd elkeverjük benne.
2. Tálba
tesszük a lisztet és hozzáöntjük a tejes masszát, az olvastott vajat és a
tojást. Keverjük, össze majd kezdjük el jól összedolgozni, itt fokozatosan
adagoljunk még hozzá annyi lisztet és addig dagasszuk, míg lágy tésztát
kapunk.
3. Tiszta
konyharuhával letakarjuk és meleg helyre téve 40 percig kelesztjük.
4. Lisztezett
deszkára tesszük, és jó nagyra kinyújtjuk, nekem az egész gyúrólapot befedi.
(60*40 cm)
5. A
töltelékhez való cukrot és kakaóport összekeverjük egy tálban és félretesszük.
6. A
vajat megolvasztjuk, ráöntjük a tésztára és egy ecsettel egyenletesen elkenjük
rajta.
7. A
cukros kakaóval egyenletesen behintjük a vajas felületet.
8. Jó
szorosan feltekerjük.
9. 1,5-2
cm széles szeletekre vágjuk.
10. Szükség
esetén kezünkkel kicsit lapítsuk ki a csigákat.
11. Sütőpapírral
bélelt tepsire tesszük, és 20 percig pihentetjük.
12. A
tojást egy kis tálba villával felverjük, és ezzel megkenjük a csigákat. 200 C
fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük.
13. Szép
és finom! :)