Hozzávalók:
- 200 g búza-rétesliszt
(BFF 55)
- 400 g búzaliszt (BL55)
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás (közepes, "M"-es
méretű)
- 20 g só
- 20 g kristálycukor
- 2 teáskanál rum -
barna
- 2 teáskanál étolaj
- 20 g élesztő (friss)
- 300 ml víz
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 100 perc
Elkészítés:
1. A
knédli készítéshez használhatunk párolót, tésztaszűrőt, illetve számtalan
konyhai eszközt. Most arra mutatunk egy megoldást, mikor semmi kifejezetten e
célra való eszköz nem áll rendelkezésünkre. Egy nagy lábasba teszünk egy
kiszúrót (bármilyen alakút), amire jelen esetben egy csatos tortaforma alját
tesszük, aminek a lábasnál kisebb az átmérője. Ez alá fogjuk tölteni a vizet,
hogy a gombócok ne legyenek vízben.
2. Az
összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe, vagy dagasztótálba mérünk, és
alaposan kidolgozzuk a lágy tésztát.
3. Ezután
enyhén lisztezett asztalra borítjuk az elkészült tésztát, majd kigömbölyítjük.
Egy tálat vékonyan kikenjük olajjal, ebbe tesszük a tésztát, a felszínét is
lekenjük olajjal vékonyan.
4. 30-40
C-ra állított sütőben, vagy meleg helyen kb. 60 perc alatt duplájára
kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett asztalra borítjuk, hengerré
sodorjuk. Felvágjuk annyi darabra, ahány knédligombócot készítünk belőle.
5. A
darabokat egyenként kigömbölyítjük, majd 1 perc pihentetés után gőzölni
kezdjük őket. Most az előkészített, vízzel töltött lábast tűzhelyre tesszük.
Mikor az aljában forr a víz, egy méretre vágott szilikonos sütőpapír darabra
beleteszünk egy-két, vagy több knédlit, a lábas méretétől függően. Lefedjük,
és 15 percen át nagy lángon készre gőzöljük őket. Közben ne emeljük fel a
fedőt.
6. Fogyaszthatjuk
mártásos húsokhoz, pecsenyékhez köretként, de akár kenyér helyett is, egy jó
kis mártogatóshoz.
Leírás:
Mártásos húsok, pecsenyék körete a gőzölt knédli. A cseh/szlovák területen készített köret, vagy az édes verziója, ami desszert, egy légiesen könnyű, párolt tészta. Használják kenyér helyett, mert nincs a kemény héja, és jól felszívja a pecsenyelét, szaftot. A tészta elkészítése nem okoz nagy gondot annak, aki készített már kelt tésztát, inkább a hangsúly a gőzölésen van.