Knédli - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - Receptek

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Receptek
     
    Hozzávalók:
     

    • 200 g búza-rétesliszt (BFF 55)
    • 400 g búzaliszt (BL55)
    • 1 db tojássárgája
    • 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
    • 20 g 
    • 20 g kristálycukor
    • 2 teáskanál rum - barna
    • 2 teáskanál étolaj
    • 20 g élesztő (friss)
    • 300 ml víz
     
    TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 100 perc
     
    Elkészítés:  

    1. A knédli készítéshez használhatunk párolót, tésztaszűrőt, illetve számtalan konyhai eszközt. Most arra mutatunk egy megoldást, mikor semmi kifejezetten e célra való eszköz nem áll rendelkezésünkre. Egy nagy lábasba teszünk egy kiszúrót (bármilyen alakút), amire jelen esetben egy csatos tortaforma alját tesszük, aminek a lábasnál kisebb az átmérője. Ez alá fogjuk tölteni a vizet, hogy a gombócok ne legyenek vízben.
     
    2. Az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe, vagy dagasztótálba mérünk, és alaposan kidolgozzuk a lágy tésztát.
     
    3. Ezután enyhén lisztezett asztalra borítjuk az elkészült tésztát, majd kigömbölyítjük. Egy tálat vékonyan kikenjük olajjal, ebbe tesszük a tésztát, a felszínét is lekenjük olajjal vékonyan.
     
    4. 30-40 C-ra állított sütőben, vagy meleg helyen kb. 60 perc alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett asztalra borítjuk, hengerré sodorjuk. Felvágjuk annyi darabra, ahány knédligombócot készítünk belőle.
     
    5. A darabokat egyenként kigömbölyítjük, majd 1 perc pihentetés után gőzölni kezdjük őket. Most az előkészített, vízzel töltött lábast tűzhelyre tesszük. Mikor az aljában forr a víz, egy méretre vágott szilikonos sütőpapír darabra beleteszünk egy-két, vagy több knédlit, a lábas méretétől függően. Lefedjük, és 15 percen át nagy lángon készre gőzöljük őket. Közben ne emeljük fel a fedőt.
     
    6. Fogyaszthatjuk mártásos húsokhoz, pecsenyékhez köretként, de akár kenyér helyett is, egy jó kis mártogatóshoz.
     
      Leírás:
      Mártásos húsok, pecsenyék körete a gőzölt knédli. A cseh/szlovák területen készített köret, vagy az édes verziója, ami desszert, egy légiesen könnyű, párolt tészta. Használják kenyér helyett, mert nincs a kemény héja, és jól felszívja a pecsenyelét, szaftot. A tészta elkészítése nem okoz nagy gondot annak, aki készített már kelt tésztát, inkább a hangsúly a gőzölésen van.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz