Hozzávalók:
Az
alaphoz:
- 1 kg burgonya
- 2 evőkanál étolaj
- 0.5 közepes
fej vöröshagyma
- 1 csipet só
- 1 csipet fehérbors
(őrölt)
- 1 púpozott
teáskanál fűszerpaprika
- 5 db babérlevél (friss, vagy
szárított)
- 100 ml víz
- 1200 ml víz
- 1 nagy
csipet majoránna
- 0.5 evőkanál ételecet (10%-os)
A
habaráshoz:
- 200 ml tejföl (20%-os)
- 60 g búzaliszt (BL55)
- Víz
A
tálaláshoz:
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 70 perc
Elkészítés:
1. A
krumplit meghámozzuk, felszeleteljük, majd addig mossuk, míg a víz ki nem
tisztul rajta.
2. A
vöröshagymát felkockázzuk, majd olajon pirítani kezdjük.
3. Ha
üvegessé vált a hagyma, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát.
4. A
receptben szereplő első, kisebb mennyiségű vízzel felöntjük, hogy a paprika ne
égjen meg.
5. A
krumpliról leöntjük a vizet, és a hagymához tesszük a babérlevéllel együtt.
6. A
receptben szereplő második, nagyobb mennyiségű vízzel felöntjük.
7. Közepes
lángon, lefedve addig főzzük, míg a borgonya megpuhul. Kb 30 perc.
8. Míg a
burgonya fő, habarást készítünk. A liszthez adjuk a tejfölt, és simára,
csomómentesre keverjük. Ha csomós marad, egy kevés vízzel hígíthatjuk.
Ízlésünknek megfelelően sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát is.
9. Behabarjuk
a főzeléket. A forró léből egy merőkanálnyit folyamatos keverés mellett
hozzácsurgatunk a habaráshoz, majd hozzáöntjük a felhígított habarást a
krumplihoz. Egyenletesen elkeverjük benne.
10. Addig
főttük, míg a kellő sűrűség ki nem alakul, a lisztes ízérzet el nem múlik. Ez
1-2 perc. Hozzáadjuk az ecetet, készre ízesítjük a főzeléket.
11. Saját
zsírján pirított kolbásszal tálaljuk.
12. Akár
a kiforrt kolbászzsírral lecsurgathatjuk a kész krumplifőzeléket tálaláskor.