Lencsefőzelék - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - Receptek

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Receptek
     
    Hozzávalók:
     
    Az alaphoz:
    • 250 g lencse (száraz)
    • szalonnabőr (füstölt)
    • 1000 ml alaplé - csont
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 2 db babérlevél (friss, vagy szárított)
    • ételecet (10%-os)
    • 4 reszelés citrom reszelt héja
    • 1 teáskanál mustár
    • kristálycukor
     
    A rántáshoz:
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 0.5 közepes fej vöröshagyma
    • 4 evőkanál étolaj
    • 1 púpozott teáskanál búzaliszt (BL55)
    • 2 csipet fűszerpaprika
    • 50 ml víz
     
    TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: + egy éjszaka áztatás 120 perc

    Elkészítés:

    1. 
    A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet!

    2. 
    A hozzávalóknál olvasható alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd babérlevelet, az egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá.
     
    3. 
    Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet. Mikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.
     
    4. 
    Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.
     
    5. 
    Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz.
     
    6. 
    A hozzávalók közt írt hideg vizet adjuk hozzá, és simára keverjük. FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!

    7. 
    A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet.
     
    8. 
    A kész lencsefőzeléket füstölt csülökkel tálaljuk, ízlés szerint, tálalás előtt tejfölt keverhetünk hozzá ízlés szerint.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz