Hozzávalók:
Az
alaphoz:
- 250 g lencse (száraz)
- szalonnabőr (füstölt)
- 1000 ml alaplé -
csont
- 1 közepes
fej vöröshagyma
- 2 db babérlevél (friss, vagy
szárított)
- 4 reszelés citrom
reszelt héja
- 1 teáskanál mustár
A
rántáshoz:
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 közepes
fej vöröshagyma
- 4 evőkanál étolaj
- 1 púpozott
teáskanál búzaliszt
(BL55)
- 2 csipet fűszerpaprika
- 50 ml víz
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: + egy
éjszaka áztatás 120 perc
Elkészítés:
1.
A
lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni
egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet!
2.
A
hozzávalóknál olvasható alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott
lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd
babérlevelet, az egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá.
3.
Lefedjük,
és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk
hozzá még csontlevet. Mikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.
4.
Mikor
kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük
a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott
vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára
keverjük.
5.
Levesszük
a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez
azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen
meg, ha megég, keserű lesz.
6.
A
hozzávalók közt írt hideg vizet adjuk hozzá, és simára keverjük. FONTOS! Csak
hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!
7.
A
rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd
ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat,
és kevés ecetet.
8.
A
kész lencsefőzeléket füstölt csülökkel tálaljuk, ízlés szerint, tálalás előtt
tejfölt keverhetünk hozzá ízlés szerint.