Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g búzaliszt (BL55)
- 200 g margarin
- 1 db tojássárgája
- 180 g porcukor
- 5 g sütőpor
- 0.5 db citrom
reszelt héja
- 1 púpozott
evőkanál tejföl
(20%-os)
A töltelékhez:
- 200 g porcukor
- 80 g margarin
- 1 db tojás (közepes, "M"-es
méretű)
- 0.5 db citrom
(héja, és leve)
- 1 csipet só
- 12 g vaníliás cukor - bourbon
- 200 g búzaliszt (BL55)
- 5 g sütőpor
- 200 g mák (darált)
- 250 ml 2,8%-os tej
A töltelék alá:
A tetejére kenéshez:
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 100 perc
Elkészítés:
1. A
liszthez hozzáadjuk a margarint, majd összemorzsoljuk őket. Hozzáadjuk a többi
hozzávalót is, és puha tésztává gyúrjuk össze, amit a hűtőbe teszünk pihenni,
amíg a tölteléket elkészítjük.
2. A
cukrot, a puha margarint és a tojást habosra keverjük. Hozzáadjuk a 1/2 citrom
reszelt héját és levét, csipet sót, vaníliát.
3. A
lisztben elkeverjük az átszitált sütőport. A tojásos masszához adjuk
apránként, felváltva a lisztet, mákot, és a tejet. Majd jól összekeverjük a
masszát.
4. Egy
35x25 cm-es tepsit kivajazunk, liszttel megszórjuk. A tésztát 2 felé osztjuk
és az egyiket a tepsi méretére nyújtjuk, majd a tepsibe tesszük.
5. Ezt
megkenjük a lekvárral, majd a mákos masszát ráöntjük, ...
6. ...
amit befedünk a másik kinyújtott lappal. Villával megszurkáljuk, és
tojásfehérjével megkenjük.
7. 180 C
fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Érdemes
tűpróbát végezni, hogy biztosan megsült-e. Kihűlés után szeleteljük.