Hozzávalók:
A palacsintához:
- 600 g búzaliszt (BL55)
- 1 db tojás (közepes, "M"-es
méretű)
- 1 csipet adalékmentes
só
- 100 ml étolaj
- 700 ml 2,8%-os tej
- 700 ml víz (szóda)
A lekvár töltelékhez:
A diós töltelékhez:
- 200 g dió (darált)
- 100 g kristálycukor
- 100 ml tejszín (30-32%-os)
A kakaós töltelékhez:
- 40 g kakaópor -
holland
- 100 g kristálycukor
A túrós töltelékhez:
- 250 g tehéntúró (félzsíros)
- 100 g kristálycukor
- 100 ml tejföl (20%-os)
- 1 db citrom
reszelt héja
A tetejére:
- 4 db tojásfehérje
- 50 g kristálycukor
- 90 g sárgabarack
lekvár
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 120 perc
Elkészítés:
1. Egy
edénybe tesszük a lisztet, közepébe ütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, és
apránként felesbe hozzáadjuk a tejet és szódát, úgy hogy közben egy habverővel
kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Ezt addig tesszük így, míg megfelelő az
állaga. Se nem híg, se nem sűrű. És legvégül belekeverjük az olajat is.
2. A
serpenyőt felforrósítjuk, beleteszünk 1 teáskanál olajat megvárjuk, míg forró
lesz és 1 merőkanálnyit (ez függ attól mekkora az a merőkanál, nekem van egy
kisebbem direkt erre a célra) teszünk a masszából, közben úgy döntjük a
serpenyőt, hogy eloszlassuk egyenletesen. Amikor az egyik fele már jó akkor
megfordítjuk. Hamar megsül, nem igen lehet mellőle elmászkálni, Én legalábbis
2 tepsivel sütöm, és így szinte folyamatosan van mit csinálni, ahogy sülnek.
Minden darabnál teszek 1 teáskanál olajat a serpenyőbe és csak ezután teszem a
masszát bele.
3. A
töltelékeket is elkészítjük. A kakaóshoz a kakaóport, és a cukrot
összekeverjük.
4. A
dióshoz a darált dióhoz adjuk a cukrot, a tejszínt és összefőzzük.
5. A
túróshoz a túrót összetörjük, hozzáadjuk a további hozzávalókat, és
összekeverjük.
6. Én
egy 22 cm átmérőjű tortaformában szeretem összeállítani, az alját kenjük ki
vajjal. Az első palacsintát vékonyan megkenjük a dió töltelékkel, erre jön az
első palacsinta.
7. Majd
jöhet a túró töltelék, erre ismét palacsinta. Megszórjuk a kakaóval, ismét
palacsinta majd megkenjük lekvárral. És kezdjük, előröl. Ezt addig folytatjuk,
amíg el nem fogy a töltelék vagy a palacsinta, vagy úgy gondoljuk elég magas
lesz.
8. Ha
befejeztük a rétegezést, akkor a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
Hozzáadjuk a lekvárt, és óvatosan beleforgatjuk a habba.
9. Ezt
egy kanállal a legfelső palacsinta tetejére tornyozzuk.
10. 180 C
fokra előmelegített sütőbe toljuk 5-10 percre, míg szép piros lesz a hab.
11. Majd
élvezzük a mennyei rakott palacsinta ízét! :)