Hozzávalók:
A
felfújthoz:
- 250 g rizs -
fehér (száraz)
- 1 L 2,8%-os tej
- 200 ml víz
- 1 csipet só
- 150 g kristálycukor
- 1 db citrom
reszelt héja
- 1 teáskanál vanília eszencia
- 20 g mazsola
- 5 db tojássárgája
- 5 db tojásfehérje
- 2 púpozott
teáskanál búzaliszt
(BL55)
- 50 g vaj
A
tepsihez:
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 220 perc
Elkészítés:
1. A
rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés
mellett, közepes hőfokon, felpuhítjuk a rizst a vízben.
2. Mikor
elforrt a rizsről a víz, megsózzuk, és ráöntjük a tejet.
3. Időnkénti
kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából felissza a tejet, és
kellően felpuhul.
4. Végül
alaposan belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát, és a vanília
esszenciát, majd lefedve egy órán át hagyjuk állni.
5. Ha a
tejberizs kihűlt, egy nagy üstbe szedjük, és átkeverjük. Ezután a rizskochnak
egy kb 18 x 30 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk, kimorzsázunk.
6. A
puha vajat a tojássárgával kihabosítjuk, és óvatosan, egy fakanállal
hozzákeverjük a tejberizshez.
7. A
tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is hozzáforgatjuk a
tejberizshez, végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet is.
8. A
kivajazott majd morzsával megszórt formába öntjük a masszát.
9. 200
C-os sütőben aranybarnára sütjük, ez kb 40 perc hőlégkeverés nélkül.
10. Tálaláskor
tetszés szerint megszórjuk porcukorral, citromhéjjal, és lekvárral tálaljuk.