Hozzávalók:
Az
áztatáshoz:
- 500 g sárgaborsó (száraz)
- 1.5 L víz
A
főzéshez:
- 2 bő
evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 L víz
- 1.5 teáskanál só - tengeri
- 4 db babérlevél (friss, vagy
szárított)
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ:
1
éjszaka áztatás + 90 perc elkészítés 90 perc
Elkészítés:
1. A
száraz sárgaborsót előző nap átmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben
beáztatjuk minimum egy éjszakára.
2. Másnap
leöntjük róla a vizet.
3. A
vöröshagymát felkockázzuk és egy lábasban az olajon megfonnyasztjuk.
4. Mikor
megvan, rányomjuk a fokhagymát, rátesszük a lecsurgatott sárgaborsót és
felöntjük a receptben leírt második vízzel.
5. Most
beletesszük a babérlevelet, borsot, sót.
6. Fedő
alatt, de résnyi helyet hagyva a gőznek készre főzzük a főzeléket. Az elfőtt
vizet pótolva puhára főzzük a sárgaborsót - még pár dl biztosan kelleni fog.
Rendszeresen keverjük meg, könnyen le tud égni!
7. Kb.
70-80 perc alatt készre fő. Nem sűrítjük, magától is beton keménységűre tud
sűrűsödni. Sok recept ír rántást bele, de a sárgaborsó főzelék esetében ez egy
evolúciós zsákutca! Semmi szükség a rántásra, csak elrontja! A rendszeres
kevergetést ne feledjük!
8. Mikor
készre főtt, ha simára szeretnénk a főzeléket, vagy túl hígnak találjuk,
kicsit botmixerrel turmixoljunk rá. Ez a lépés csak igény szerint szükséges.
9. Kész
is a remek sárgaborsó főzelék! :)