Annyiféle-fajta oldalas recept
van már blogomon, mindenféle BBQ-s, orban párolt stb... csaképpen a legegyszerűbb (és
talán a legfinomabb) változata nem került
fel eddig, valamiérthetetlen okból. Most pótolom
ezt a hiányosságot, mert ebédre
ez készü
lt a minap. Egy egyszerű fokhagymás
sült oldalas párolt rizzselés kovászos
uborkával. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak megvan a
saját elkészítés
módja ennek azételnek, de most közzéteszemén is a sajátomét.Én a hentesnél igyekszem egyenletes vastagságúés szélességű oldalast választani,
vagyúgy vágatom a hentessel.
Baromira utálom, mikor az egyik vége 7-8 centi vastagés zsíros, míg a másik vége 4-5 centiés sovány. Inkább az egész legyen zsírosés vastag, többrétegű,é
n azt szeretemígy megsütni, a soványabbatés vékonyabbakat inkább grillezni
szeretem. Mindig egész oldalast veszek, olyat ami nagyjából egyforma széles,és otthon vágom fel kétcsontnyi
szeletekre.
Elkészítés:
1. Az oldalast előkészítem, kétcsontnyi széles
szeletekre vágomés ha kell egyforma vastagságúra alakítom, lenyesegetek
belőle egy-két zsírréteget.
2. Alaposan megsózom
minden oldalát, borsozom, majd egy
mangalica sertés zsírral kikent tepsibe teszem a húsokat. Ha esetleg sülthús-zsír kellene a későbbiekben pl. zsíros kenyérhez, teszek a húsok mellé/közémégúgy fél kilónyi sertészsírt. A tepsibe teszem a lenyesegetett zsírdarabokat is.
3. Egy deci vizetöntök a húsok alá, majdízlés szerint fél-egy fej
fokhagymát megpucolok, apróra vágokés mindenhol megszórom a húsokat vele.
4. Szorosan lefedem alufóliával a tepsités a 160 fokra (hőlégkeveréssel) előmelegített sütőbe teszem 2- 2és félórára.
5. Ezután kiveszem a sütőből, leszedem a fóliát,és a 200-210 fokra (hőlégkeverés) felmelegített sütőbe teszem vissza
18-20 percre, a sütő középső polcára. Közben többször is megforgatom az
oldalasokat, hogy mindenhol egyformán megpiruljon.
6. A sütőből kivéve 10 percig hagyom pihenni tálalásig.
Most legutóbb, párolt
rizzselés kovászos uborkával tálaltam, de a sült oldalas sok mindenhez
remekül párosítható. Feltétként
paradicsomos káposztához vagy krumplifőzelékhez,
vagy köretnek hozzáfinombabpüré, krumplipüré. De talán a legjobb, friss ropogós
fehér kenyérrel magában,
miközben a kenyeret a sült hús
zsírjába tunkoljuk.
Tipp! A sült oldalas melegenés hidegen egyaránt finom. Pár napig eláll a hűtőben, de ha a saját zsírjával lefedve tesszük el, akár több hétig is fogyasztható marad.