Sült oldalas - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - Receptek

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Receptek
 
 
Annyiféle-fajta oldalas recept van már blogomon, mindenféle BBQ-sorban párolt stb... csaképpen a legegyszerűbb (és talán a legfinomabb) változata nem került fel eddig, valamiérthetetlen okból. Most pótolom ezt a hiányosságot, mert ebédre ez készü
lt a minap. Egy egyszerű fokhagymás sült oldalas párolt rizzselés kovászos uborkával. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak megvan a saját elkészítés módja ennek azételnek, de most közzéteszemén is a sajátomét.Én a hentesnél igyekszem egyenletes vastagságúés szélességű oldalast választani, vagyúgy vágatom a hentessel. Baromira utálom, mikor az egyik vége 7-8 centi vastagés zsíros, míg a másik vége 4-5 centiés sovány. Inkább az egész legyen zsírosés vastag, többrétegű,é
n azt szeretemígy megsütni, a soványabbatés vékonyabbakat inkább grillezni szeretem. Mindig egész oldalast veszek, olyat ami nagyjából egyforma széles,és otthon vágom fel kétcsontnyi szeletekre.
 
Elkészítés:

1. Az oldalast előkészítem, kétcsontnyi széles szeletekre vágomés ha kell egyforma vastagságúra alakítom, lenyesegetek belőle egy-két zsírréteget.
 
2. Alaposan megsózom minden oldalát, borsozom, majd egy mangalica sertés zsírral kikent tepsibe teszem a húsokat. Ha esetleg sülthús-zsír kellene a későbbiekben pl. zsíros kenyérhez, teszek a húsok mellé/közémégúgy fél kilónyi sertészsírt. A tepsibe teszem a lenyesegetett zsírdarabokat is.
 
3. Egy deci vizetöntök a húsok alá, majdízlés szerint fél-egy fej fokhagymát megpucolok, apróra vágokés mindenhol megszórom a húsokat vele.
 
4. Szorosan lefedem alufóliával a tepsités a 160 fokra (hőlégkeveréssel) előmelegített sütőbe teszem 2- 2és félórára.
 
5. Ezután kiveszem a sütőből, leszedem a fóliát,és a 200-210 fokra (hőlégkeverés) felmelegített sütőbe teszem vissza 18-20 percre, a sütő középső polcára. Közben többször is megforgatom az oldalasokat, hogy mindenhol egyformán megpiruljon.
 
6. A sütőből kivéve 10 percig hagyom pihenni tálalásig.
 
 
Most legutóbb, párolt rizzselékovászos uborkával tálaltam, de a sült oldalas sok mindenhez remekül párosítható. Feltétként paradicsomos káposztához vagy krumplifőzelékhez, vagy köretnek hozzáfinombabpüré, krumplipüré. De talán a legjobb, friss ropogós fehér kenyérrel magában, miközben a kenyeret a sült hús zsírjába tunkoljuk.

Tipp! A sült oldalas melegenés hidegen egyaránt finom. Pár napig eláll a hűtőben, de ha a saját zsírjával lefedve tesszük el, akár több hétig is fogyasztható marad.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz