Hozzávalók:
- 400 g csirkemell
(filé)
- 1 db sárgarépa
(nyers, nagyobb)
- 1 db petrezselyemgyökér
- fehérrépa (nagyobb)
- 70 g zellergumó
(nyers)
- 50 g vaj
- 1 közepes
fej vöröshagyma
- 3 nagy
csipet tárkony
(friss, vagy szárított)
- 1500 ml alaplé - zöldség
- 150 ml tejföl (20%-os)
- 200 g zöldborsó
- 0.5 db citrom leve
- 45 g búzaliszt (BL55)
- 1 evőkanál mustár
- 100 ml tejszín (30-32%-os)
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 30 perc
Elkészítés:
1. A
csirkemelleket, és a répákat, zellert felkockázzuk.
2. A
vajat felolvasztjuk egy lábasban, és a zöldségeket megpirítjuk rajta.
3. Vöröshagymát
aprítunk.
4. A
hagymát rádobjuk, és a felcsíkozott húsokat is. Sózzuk, őrölt fehérborssal
ízesítjük. Tárkonyt adunk hozzá, majd alaplével felöntjük.
5. Mikor
a zöldségek már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a zöldborsót is.
6. Fél
citrom levét nyomjuk bele.
7. Liszttel
simára keverjük a tejfölt egy habverővel. Azaz habarást készítünk. Kis
adagokban evőkanállal hozzákeverünk a tejfölhöz a forró léből. Ez a
hőkiegyenlítés, majd a tejfölös, kihígított habarást vékony sugárban,
folyamatos keverés mellett a leveshez keverjük.
8.
Mustár
kerül a levesbe. A tejszínt beleöntünk, majd elzárjuk a tűzhelyet.