Töltött káposzta - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - Receptek

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Receptek
     
    Hozzávalók:
     
    A rizshez:
    • 250 ml víz
    • 150 g rizs - fehér (száraz)
     
    A töltelékhez:
    • 500 g sertéslapocka (darált)
    • 2 fej vöröshagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
    • 1 mokkáskanál feketebors (őrölt)
    • 1 mokkáskanál köménymag (őrölt)
    • 1 evőkanál fűszerpaprika
     
    Tölteni:
    • 6 db savanyú káposzta levél (külső, nagyméretű levél, amit kettévághatunk)
     
    A lábosba:
    • étolaj
    • 2 fej vöröshagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 1 evőkanál fűszerpaprika
    • 1 szál kolbász (füstölt)
    • 200 g oldalas (füstölt)
    • 600 g savanyú káposzta
    • 3 db babérlevél (friss, vagy szárított)
    • 500 ml víz
     
    TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 120 perc

    Elkészítés:

    1. Egy lábosban felforralunk 250 ml vizet. Enyhén sózzuk és beletesszük a rizs. Fedő alatt kis lángon készre pároljuk, majd ha elkészült kihűtjük.
     
    2. A káposztaleveleket hosszában félbevágjuk úgy, hogy a középső vastag eret kivágjuk belőle.
     
    3. A vágott savanyú káposztát, ha túl sós vagy túl savanyú, vízzel kiöblítjük és kinyomkodjuk, és késsel átvagdossuk.
     
    4. A vöröshagymát finomra vágjuk, és kétfelé szedjük.

    5. A töltelékhez összekeverjük a húst, rizst, tojást, a vöröshagyma egyik felét, 1 gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot, köményt és 1 evőkanál pirospaprikát. A tölteléket jól összedolgozzuk.
     
    6. Vizes kézzel a keverékből kis hengereket formázunk és a kiterített káposztalevelekre tesszük.

    7. A leveleket föltekerjük és a két végét jól benyomkodjuk.
      
    8. A füstölt húst és a kolbászt nagyobb darabokra vágjuk.

    9. Egy lábosban, olajon vagy zsíron megfuttatjuk a vöröshagymát és a fokhagymát.
     
    10. Kb. 5 perc után levesszük a tűzről és megszórjuk a pirospaprikával.

    11. Rátesszük a vágott káposzta egyik felét, erre tesszük a töltött káposztaleveleket, majd a füstölt húst és az oldalast, végül a vágott káposzta másik felét.
     
    12. Adunk hozzá 2-3 babérlevelet és felöntjük kb. fél liter vízzel.
     
    13. Addig főzzük kis lángon, amíg a füstölt hús meg nem puhul. Főzés közben nem keverjük, legfeljebb a lábost kissé megmozgatjuk.
     
    14. Legjobb, ha az elkészült töltött káposztát 1-2 napra a lábosban hagyjuk (hideg helyen) és tálalás előtt sütőben melegítjük fel. Ilyenkor kicsit megpirul ettől lesz igazán jó az íze. Tejföllel és friss ropogós házi kenyérrel tálaljuk!
     
     
      Leírás
      A töltött káposzta egy igazi magyar ünnepi étel. Ez pedig a mi kedvenc töltött káposzta receptünk! :) Sok féle, fajta töltött káposzta létezik, készíthetjük savanyú káposztából, kovászolt káposztából, édes (nyers) káposztából. Szabolcsban paradicsomos, Erdélyben tárkonnyal ízesített és fehér színű, de a leggyakoribb a pirospaprikás, sok füstölt hússal készült. Tölthetjük sertés vagy szárnyas, pl. libahússal, vagy akár hallal is. Fűszernek leggyakoribb a piros paprika, kömény vagy a babér, de nem ritka a csombor (borsikafű), vagy a gyömbér. Ez utóbbiak az erdélyi változatra jellemzőek. A legjobb, ha sokféle füstölt húst, kolbászt teszünk bele. Az itt leírtakból kiderül, hogy végtelen sok féle töltött káposztát készíthetünk, íme ebből egy.
       
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz