Hozzávalók:
A rizshez:
- 150 g rizs -
fehér (száraz)
A töltelékhez:
- 500 g sertéslapocka
(darált)
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás (közepes, "M"-es
méretű)
- 1 mokkáskanál feketebors
(őrölt)
- 1 mokkáskanál köménymag
(őrölt)
- 1 evőkanál fűszerpaprika
Tölteni:
- 6 db savanyú
káposzta levél (külső, nagyméretű levél, amit kettévághatunk)
A lábosba:
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 szál kolbász
(füstölt)
- 200 g oldalas
(füstölt)
- 600 g savanyú
káposzta
- 3 db babérlevél (friss, vagy
szárított)
- 500 ml víz
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 120 perc
Elkészítés:
1. Egy
lábosban felforralunk 250 ml vizet. Enyhén sózzuk és beletesszük a rizs. Fedő
alatt kis lángon készre pároljuk, majd ha elkészült kihűtjük.
2. A
káposztaleveleket hosszában félbevágjuk úgy, hogy a középső vastag eret
kivágjuk belőle.
3. A
vágott savanyú káposztát, ha túl sós vagy túl savanyú, vízzel kiöblítjük és
kinyomkodjuk, és késsel átvagdossuk.
4. A
vöröshagymát finomra vágjuk, és kétfelé szedjük.
5. A
töltelékhez összekeverjük a húst, rizst, tojást, a vöröshagyma egyik felét, 1
gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot, köményt és 1 evőkanál pirospaprikát. A
tölteléket jól összedolgozzuk.
6. Vizes
kézzel a keverékből kis hengereket formázunk és a kiterített káposztalevelekre
tesszük.
7. A
leveleket föltekerjük és a két végét jól benyomkodjuk.
8. A
füstölt húst és a kolbászt nagyobb darabokra vágjuk.
9. Egy
lábosban, olajon vagy zsíron megfuttatjuk a vöröshagymát és a fokhagymát.
10. Kb. 5
perc után levesszük a tűzről és megszórjuk a pirospaprikával.
11. Rátesszük
a vágott káposzta egyik felét, erre tesszük a töltött káposztaleveleket, majd
a füstölt húst és az oldalast, végül a vágott káposzta másik felét.
12. Adunk
hozzá 2-3 babérlevelet és felöntjük kb. fél liter vízzel.
13. Addig
főzzük kis lángon, amíg a füstölt hús meg nem puhul. Főzés közben nem
keverjük, legfeljebb a lábost kissé megmozgatjuk.
14. Legjobb,
ha az elkészült töltött káposztát 1-2 napra a lábosban hagyjuk (hideg helyen)
és tálalás előtt sütőben melegítjük fel. Ilyenkor kicsit megpirul ettől lesz
igazán jó az íze. Tejföllel és friss ropogós házi kenyérrel tálaljuk!
Leírás
A töltött káposzta egy igazi magyar ünnepi étel. Ez pedig a mi kedvenc töltött káposzta receptünk! :) Sok féle, fajta töltött káposzta létezik, készíthetjük savanyú káposztából, kovászolt káposztából, édes (nyers) káposztából. Szabolcsban paradicsomos, Erdélyben tárkonnyal ízesített és fehér színű, de a leggyakoribb a pirospaprikás, sok füstölt hússal készült. Tölthetjük sertés vagy szárnyas, pl. libahússal, vagy akár hallal is. Fűszernek leggyakoribb a piros paprika, kömény vagy a babér, de nem ritka a csombor (borsikafű), vagy a gyömbér. Ez utóbbiak az erdélyi változatra jellemzőek. A legjobb, ha sokféle füstölt húst, kolbászt teszünk bele. Az itt leírtakból kiderül, hogy végtelen sok féle töltött káposztát készíthetünk, íme ebből egy.