Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 500 g tehéntúró (félzsíros)
- 150 g porcukor
- 1 db citrom
reszelt héja
- 1 db vaníliarúd
(belseje)
- 18 g zselatinpor
- 90 ml víz
A bevonáshoz:
- 400 g étcsokoládé (45-59%-os)
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 120 perc
Elkészítés:
1. A
túrót egy szitán áttörjük. Hozzáadjuk a porcukrot, citrom reszelt héját,
vanília kikapart magjait, összekeverjük.
2. A
zselatint tálba tesszük, hozzáadjuk a vizet, elkeverjük és hagyjuk
megduzzadni.
3. Ha
megduzzadt betesszük a mikroba és megmelegítjük épp csak, hogy folyóssá
váljon. Hozzáadjuk a túróhoz és jó alaposan összekeverjük. Betesszük a hűtőbe
20 percre.
4. Ha
kivettük, akkor rudakat sodrunk belőle. Úgy a legegyszerűbb, ha fogunk egy
celofánt vagy egy nem használt zacskót, és ezzel sodorjuk. Én rátettem egy
gömböt a túróból a celofánra, majd a két mutatóujjammal húztam lefelé, és
közben lett szép hosszúkás formája, persze közben érdemes szorosan tartani,
hogy tömörüljön össze. (Illetve ha 1-2 csepp vizet is használunk hozzá. Én k.b
2 db-onként ennyit elkentem a celofánomon, mert így nem ragadt oda. A víz
nélkül picit ragad, a celofánhoz is, illetve a kezünkhöz is. Vigyázni kell,
hogy tényleg csak max. 1-2 csepp legyen az a víz.)
5. A két
végét levágjuk, és sütőpapírral bélelt tálcára tesszük. Amíg a csokoládét
megolvasszuk, mehet a hűtőbe hűsölni picit.
6. A
csokoládét apróra vágjuk és gőz felett a háromnegyedét felolvasszuk, de épp
csak, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a maradék apróra vágott csokoládét
és összekeverjük addig, míg elolvad, benne a többi a csoki ezzel picit
visszahűtjük. (Érdemes jó minőségű magas kakaótartalmú csokoládét használni,
nálam ez 50%-os kakaó tartalmú, mert ez nem keserű annyira még és a gyerkőceim
is szeretik.)
7. Egy
sütőpapírra picit nagyobb csíkokat kenünk az olvasztott csokoládéból, mint a
rudijaink, és erre ültetjük őket, majd betesszük a hűtőbe picit, hogy
összekössenek.
8. Pár
perc elteltével kivesszük, rácsra tesszük, és az olvasztott csokoládéval
bevonjuk őket. (Én egy kanállal csurgattam rá, majd segítettem, hogy mindenhol
bevonja, és egy késsel visszatesszük a sütőpapírra, majd ha az összes kész,
akkor mehet vissza picit a hűtőbe, míg megszáradnak.
9. Akkor
betehetjük egy jól záródó dobozba, vagy be is csomagolhatjuk akár. Nálam már
sorakozott a kóstolóbrigád mire kész lett a házi túró rudi. ;)