Hozzávalók:
- gyömbér
(friss, hámozott)
- 0.5 szem szerecsendió
(egész)
- 10 szem feketebors
(egész)
- 0.25 db csipős
pirospaprika (szárított)
- 3 db sárgarépa (nyers, megpucolt)
- 3 db petrezselyemgyökér,
avagy fehérrépa
- 1 db karalábé
- 1 db zellergumó
(nyers)
- 1 db vöröshagyma
- 0.5 csokor zellerzöld (nyers)
- 0.5 csokor petrezselyemzöld
- 2 gerezd fokhagyma
TELJES
ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 180 perc
Elkészítés:
1. Mossuk
meg jól a húst és szedjük darabokra. Az egyes részeket helyezzük el egy nagy
fazék alján, majd öntsük fel hideg vízzel, szórjuk hozzá a fűszereket - 2-3
cm-es darabka gyömbér, szerecsendió, bors... -, sózzuk meg és a legalacsonyabb
lángon kezdjük el főzni a húst.
2. Míg
fő, tisztítsuk meg a zöldségeket. A karalábét, zellert, sárga és fehér répát
félbevágjuk, a hagymát egyben hagyjuk (ha nagyobb akkor félbevágva. Illetve
megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket és az is praktikus ha összekötjük a
petrezselymet és a zellert.
3. Amikor
felforrt a levesünk, szedjük le a tetején keletkezett zavaros habot, tegyük
bele a zöldségeket és fedő alatt főzzük a levest.
4. Várjuk
meg amíg megpuhul a hús. Nagyjából 2,5-3 óra alatt készre fő a levesünk.
Közben kóstolgassuk, sózzuk ha sótlannak tűnne. Mikor kész a leves, zárjuk el
alatta a lángot. Vegyük ki a húst, illetve a zöldségeket és szűrjük át a
levest, így nem kell kerülgetni a borsszemeket sem. :)
5. Tálalás
előtt ízlés szerint lehet hozzá főzni cérnametéltet.
Leírás:
A húsleves általában mindig jó indítója a családi ebédeknek, téli megfázáskor pedig egyenesen kötelező. :) Amit fontos betartani a főzéskor, hogy hideg vízben tegyük oda főni a húst, illetve gyöngyözve, a legalacsonyabb lángon hagyjuk megpuhulni a húst. Én mindig teszek bele szerecsendiót és szerecsendió virágot, de ezek akár el is hagyhatóak.