Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
- 190 g tészta -
szélesmetélt (száraz)
- 450 g tehéntúró (félzsíros)
- 75 g kristálycukor
- 75 ml tejföl (20%-os)
- 40 g vaj
- 3 db tojássárgája
- 3 db tojásfehérje
- 1 db citrom
reszelt héja
- 2 teáskanál vanília eszencia
- Mazsola
TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ: 70 perc
Elkészítés:
1. A
sütőt előmelegítjük 170 C-ra, és előkészítünk, kivajazunk egy kb. 20x25 cm-es,
minimum 5 cm magas peremű tepsit.
2. A
tepsit olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot olvasztott vajjal
megkenve, kibéleljük úgy, hogy 4 réteg réteslap legyen.
3. Körbe
a kilógó felesleges tésztát levágjuk.
4. A
mazsolát áztassuk be egy bögre vízben. Felhasználás előtt a vizet majd
leöntjük róla!
5. Először
felrakunk 1 liter vizet forrni. Ha kezd zubogni teszünk bele egy csipet sót,
öntünk bele egy evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzünk a vízben kb. 3-4
perc alatt. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük,
félretesszük.
6. A
túrót villával áttörjük.
7. A
túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a
citromhéjat, tejfölt, és a vanília kivonatot. Jó alaposan elkeverjük, akár
habverőgép segítségével is. A keveréket félretesszük.
8. A
tojások fehérjéjét a maradék cukorral habbá verjük.
9. A
túrós keveréket összeforgatjuk a kiáztatott mazsolával és a tésztával, majd
óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
10. A
tölteléket a formába tesszük, és elsimítjuk a tetejét.
11. A
tetejére szintén 4 réteg réteslapot teszünk, minden réteget, végül a tetejét
is megkenjük olvasztott vajjal.
12. 170
C-on 40-50 percig sütjük.
13. Ha a
béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk, eperlekvárral tálaljuk.