Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg zsenge zöldborsó
1 hagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 evőkanál olaj vagy zsír,
1 dl tejföl,
2 evőkanál liszt,
1 teáskanál cukor, só bors, tárkony, citromlé vagy ecet;
Vajgaluskához:
1 tojás,
1 evőkanál puha vaj,
2-3 evőkanál liszt,
1 csipet só
Elkészítése:
1. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra, a sárgarépátés a petrezselyemgyökeret pedig karikára vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a hagymát,és félig megdinszteljük.
3. Ekkor rádobjuk a többi zöldséget, tovább dinszteljük, vízzel feltöltjük, majd amikor a leves felforrt, beletesszük a zöldborsót.
4. Sóval, borssalés a cukorralízesítjük, apróra vágott tárkonyt adunk hozzá.
5. A vajgaluska hozzávalóit elkavarjuk,és teáskanállal a levesbe szaggatjuk.
6. Csomómentesre kavarjuk a liszttel, besűrítjük vele a levest, végül ecettel vagy citromlével savanyítjuk.